top of page
Zoeken

September: Maand van de Saffier!

Maandstenen zijn edelstenen die verbonden zijn aan een bepaalde maand van het jaar. Ze hebben een symbolische betekenis en worden vaak gedragen als sieraden of amuletten. Volgens de traditie brengt de maandsteen van je geboortemaand extra geluk en bescherming. Maar je kunt ook andere maandstenen dragen om te profiteren van hun eigenschappen.


Deze maand, September, is het aan de saffier! We maken graag gebruik van deze gelegenheid om wat meer uitleg te geven over deze unieke edelsteen!Waar komen de meeste saffier vandaan?

Saffieren worden momenteel in vele landen ontgonnen, inclusief Pakistan, Madagaskar, Indië, China, Columbia, Australië en de Verenigde Staten. De meeste saffieren zijn echter afkomstig uit Sri Lanka.


Sri Lanka is een klein land voor de kust van Indië. Het wordt soms het “Edelstenen Eiland” genoemd omdat een geschatte 25% van het land bedekt is met metamorfe rotsen die een hoge densiteit aan edelstenen bevatten. Meer dan de helft van de ontgonnen edelstenen in Sri Lanka zijn saffieren en wat betreft kleur, helderheid en grootte, zijn dit sommige van de beste saffieren ter wereld.


Hoe worden saffieren gemaakt?

Vele kilometers onder de aardkorst loopt en bubbelt magma. Naarmate de magma afkoelt, komen aluminium en zuurstof moleculen samen om een extreem hard kristal te vormen, korund, dat bijdraagt aan de creatie van vele soorten rotsen. Soms vormt het ook grote kristallen: die noemen wij saffieren en robijnen.


Korund is van nature transparant maar tijdens het vormingsproces in de afkoelende magma infiltreren kleine hoeveelheden andere metalen de kristallen. Deze metalen geven saffieren hun rijke verscheidenheid aan kleuren. IJzer maakt saffieren bijvoorbeeld geel terwijl titanium een blauwe kleur creëert.


Wat is de betekenis van de Saffier?

De naam saffier komt van het Sanskriet sani, dit betekent 'Saturnus'. In de oude culturen van India en Europa gold deze steen dan ook als steen van Saturnus, en vertegenwoordigde zij magie, vriendschap, trouw en de hemel. De eigenaar van een saffier zou kracht, eer en onsterfelijkheid toekomen.


Bekende verwerkte saffieren:

  • De Ster van India: Deze saffier is bekend omwille van zijn grootte en het dubbele asterisme of sterren. De Star of India is een stersaffier van 563,35 karaat (112,67 g), waarschijnlijk de grootste ter wereld in haar soort.


● De verlovingsring van prinses Diana – In 1981 vroeg prins Charles Diana ten huwelijk met een prachtige 12 karaat saffier. Deze saffier is ook afkomstig uit Sri Lanka en heeft een elegante diepblauwe kleur die door de ovale vorm werd aangescherpt. De edelsteen is gezet in een 18k witgouden verlovingsring en omringd door veertien solitaire diamanten.● De Logan saffier – De Logan saffier valt op omdat het één van de grootste saffieren in de wereld met facetten is, en omwille van zijn perfectie. Deze imposante 423 karaat edelsteen komt uit Sri Lanka en werd geslepen in kussen vorm alvorens te worden gezet in een gouden en zilver brooche en omringd door twintig briljanten.


De Logan saffier kreeg nooit hittebehandelingen om zijn kleur te versterken, maar heeft van nature een adembenemende blauwe kleur met lichte violette boventonen.● De Stuart saffier – De geschiedenis van deze edelsteen gaat terug tot het midden van de jaren 1600 en het is één van de oudste saffieren in de wereld. Verschillende Engelse koningen hadden hem in hun bezit alvorens de steen permanent werd gezet in de kroon van koningin Victoria.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page